Daglichtloos telen

Hoe groeit een plant?

Planten nemen via de wortels water en nutriënten zoals stikstof, kalium en fosfaat op. Via het blad nemen planten CO2 op. Met behulp van licht produceert de plant in de fotosynthese suikers, die getransporteerd kunnen worden naar zoete vruchten als een aardbei of naar plaatsen in de plant waar de suikers verbrand worden om de vrijkomende energie te gebruiken voor het onderhoud van bestaande plantendelen, voor het maken van nieuwe cellen (groei) en voor het maken van stoffen als anti-oxidanten en vitaminen. De snelheid van de meeste processen in de plant is licht- temperatuurafhankelijk. Andere belangrijke omgevingsfactoren zijn de CO2-concentratie, luchtvochtigheid en windsnelheid. Naast het licht dat van belang is voor de fotosynthese hebben ook verschillende andere stralingsgolven invloed op planten. Zo kan UV voor een betere kleur van rode sla zorgen.

Wat gebeurt er in een klimaatkamer?

In een klimaatkamer worden alle groeifactoren op de allerbeste manier aan de plant aangeboden. De plant heeft altijd voldoende water, nutriënten en CO2, krijgt de effectiefste lichtgolflengten, de juiste daglengte, temperatuur en de beste luchtvochtigheid. Alle groeifactoren worden continu optimaal ingesteld zodat planten maximaal kunnen groeien, de perfecte smaak en kwaliteit krijgen. Omdat het systeem gesloten is, gaat er bijvoorbeeld geen CO2 verloren. Omdat de planten optimaal groeien krijgen ziekten weinig kans, waardoor fungicidevrij geteeld kan worden.

Wat is een city-farm-product?

Producten uit een city farm zien er niet alleen goed uit omdat ze supervers zijn, maar smaken net zo goed, en vaak beter, als andere tuinbouwproducten omdat in de teelt op kwaliteit en smaak gestuurd kan worden. Chemische gewasbeschermings-middelen zijn niet nodig en wat dat betreft is een city-farm-product vergelijkbaar met een biologische tuinbouwproduct. En dat allemaal seizoensonafhankelijk en jaarrond. In een city farm is het immers altijd voorjaar (als we dat willen).

Kan ik het zelf ook kopen?

Nóg niet, maar wie weet wat BrightBox ons in de toekomst brengt. Op dit moment zijn producten uit City Farms al beschikbaar in Azië (in Japan staan meer dan 100 city farms) en in meerdere grote steden in de VS. Verder zijn er in heel veel grote steden initiatieven voor stadslandbouw (in de openlucht en niet-commercieel), maar ook zijn er enkele commerciële initiatieven zoals in Londen in een lege ondergrondse tunnel (voormalige schuilkelder). De BrightBox is de eerste Nederlandse city farm waarvan de eindproducten getest gaan worden in de groothandel, horeca en supermarkt. Nederland is een top land- en tuinbouwland, waar je iedere dag een scala aan verse kwaliteitsproducten kunt kopen voor een lage prijs.