Themabijeenkomst BrightBox Tropische Potplanten

Bron van inspiratie: Themabijeenkomst BrightBox Tropische Potplanten

Op vrijdag 22 april heeft de eerste themabijeenkomst van BrightBox plaatsgevonden. Kwekers van tropisch potplanten zijn uitgenodigd om kennis te maken en hun ideeën te delen over de mogelijkheden van de BrightBox technologie binnen hun sub sector.  De volle zaal bereikte tropische temperaturen aan het einde van deze vrijdagmiddag.

De aftrap was voor rekening van Jasper den Besten, lectuur Nieuwe teelttechnieken aan de HAS Hogeschool. In zijn presentatie gaat hij in op de plant fysiologisch processen en de mogelijkheden hier op in te spelen met BrightBox technologie. Hij beëindigt zijn betoog met de opmerking: “Als het voor de opkweek van een slaplantje financieel haalbaar is, dan moet het toch zeker interessant zijn voor een (duurder) sierteeltgewas als de orchidee”. Danielle Smits-Van Tuijl, technisch adviseur bij Philips Horticulture LED Solutions, presteert een samenvatting van de recente resultaten van het onderzoek dat Philips in samenwerking met Wageningen Universiteit en Research uitvoert over het invloed van het licht spectrum op de takinductie en de uitgroei van bloemtakken bij orchideeën.

Een bezoek aan de onderzoeksfaciliteit zelf kon natuurlijk niet ontbreken. Dit was het volgende onderdeel van het programma.

Na de ronde door de onderzoeksfaciliteit was het woord aan Peter Korsten, directeur van Botany. Hij schetste het beeld van een aantal trends en ontwikkelingsprocessen die bij het verse groenteproduct plaats vinden. Dankzij social media en het maatschappelijk middenveld wordt de consument steeds mondiger en meer-eisend. Dit maken traceerbaarheid en duurzaamheid hoofdpunten op de agenda van verschillende retail organisaties.  Tegelijktijdig wil de consument gemak en een goed gevoel bij zijn product hebben. Op al deze vraagstukken kan de BrightBox technologie het antwoord geven.  Hoe zit dat met de sierteelt sector? Welke trends ontwaren de telers daar?

Bio is ook een trend in de sierteelt. Kan de BrightBox als biologische gelabeld worden? Het antwoord op deze vraag ligt aan de manier waarop je biologisch definieert. Als je kijkt naar het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, dan is de BrightBox zeker als biologische te kwantificeren. De productie is namelijk geheel zonder gewasbeschermingsmiddelen. Het enige punt van aandacht is de hogere energiebehoefte van de BrightBox, voor zowel het licht als de luchtcirculatie. Voor dit item kan een oplossing gevonden worden in het gebruik van duurzame energiebronnen.
Leidt de BrightBox technologie er niet toe dat er minder variatie komt in variëteiten van sierplanten en gewassen? Komt er niet één gangbare variëteit die de andere verdrukt? Het BrightBox team verwacht juist een grotere variatie aan producten. Nu het licht geheel onder controle is, kan men gemakkelijker sturen op bepaalde planteigenschappen. Het team verwacht dat meer telers de kans grijpen om een onderscheidend product op de markt te zetten.

Op vrijdag 20 mei vindt de volgende themabijeenkomst plaats met als focus de warme groenteplanten.